Alternatywne źródła białka zredukują emisje o ponad 80 proc.

Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Helsinkach, alternatywne źródła białka, takie jak algi, grzyby, mięso roślinne czy komórkowe, mogą oszczędzić ogromne zasoby.

Publikacja: 29.04.2022 15:29

Alternatywne źródła białka zredukują emisje o ponad 80 proc.

Foto: Adobe Stock

Jak wynika z analizy opublikowanej na łamach czasopisma naukowego Nature Food, rozwój alternatywnych źródeł białka może w ogromnym stopniu wesprzeć walkę z kryzysem klimatycznym.

Naukowcy modelowali różne diety, aby zobaczyć, które przyniosą najlepsze efekty środowiskowe, zapewniając jednocześnie wysoką wartość odżywczą. Oszacowano, że oszczędność wody, gleby oraz emisji CO2 w diecie bogatej w alternatywne źródła białka w porównaniu z dietą zawierającą białka odzwierzęce, może sięgnąć ponad 80 proc. W przypadku diet europejskich, zamiana mięsa i nabiału na roślinne opcje obniżyłaby ich wpływ na środowisko o 75 proc., natomiast w przypadku np. Stanów Zjednoczonych, gdzie przeciętna dieta zawiera więcej mięsa, różnica byłaby jeszcze bardziej znacząca.

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Emisje
Raport: Połowa globalnych emisji CO2 to zasługa 36 firm. Na liście potentaci
Emisje
Emisja gazów cieplarnianych w Europie: Niemcy liderem. Jak wypadła Polska?
Emisje
Branża turystyczna coraz bardziej szkodzi środowisku. 3 mocarstwa na czele listy
Emisje
Nowy raport ONZ na temat redukcji emisji. Kto ma najwięcej do zrobienia?
Materiał Promocyjny
Współpraca na Bałtyku kluczem do bezpieczeństwa energetycznego
Emisje
UE zmniejsza emisje gazów cieplarnianych. „Największy spadek od dekad”
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń