Alternatywne źródła białka zredukują emisje o ponad 80 proc.

Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Helsinkach, alternatywne źródła białka, takie jak algi, grzyby, mięso roślinne czy komórkowe, mogą oszczędzić ogromne zasoby.

Publikacja: 29.04.2022 15:29

Alternatywne źródła białka zredukują emisje o ponad 80 proc.

Foto: Adobe Stock

Jak wynika z analizy opublikowanej na łamach czasopisma naukowego Nature Food, rozwój alternatywnych źródeł białka może w ogromnym stopniu wesprzeć walkę z kryzysem klimatycznym.

Naukowcy modelowali różne diety, aby zobaczyć, które przyniosą najlepsze efekty środowiskowe, zapewniając jednocześnie wysoką wartość odżywczą. Oszacowano, że oszczędność wody, gleby oraz emisji CO2 w diecie bogatej w alternatywne źródła białka w porównaniu z dietą zawierającą białka odzwierzęce, może sięgnąć ponad 80 proc. W przypadku diet europejskich, zamiana mięsa i nabiału na roślinne opcje obniżyłaby ich wpływ na środowisko o 75 proc., natomiast w przypadku np. Stanów Zjednoczonych, gdzie przeciętna dieta zawiera więcej mięsa, różnica byłaby jeszcze bardziej znacząca.

Czytaj dalej RP.PL

Tylko 9 zł aż za 3 miesiące!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Emisje
UE zmniejsza emisje gazów cieplarnianych. „Największy spadek od dekad”
Materiał Promocyjny
Z kartą Simplicity można zyskać nawet 1100 zł, w tym do 500 zł już przed świętami
Emisje
„Zagrożenie dla ludzi i Ziemi”. Raport o wpływie miliarderów na środowisko
Emisje
Rosja i Bliski Wschód: Eksperci o zagrożeniach dla redukcji emisji na świecie
Emisje
Wolniej latające samoloty sposobem na walkę ze zmianami klimatu? Nowy raport
Materiał Promocyjny
Strategia T-Mobile Polska zakładająca budowę sieci o najlepszej jakości przynosi efekty
Emisje
Cele klimatyczne USA pod znakiem zapytania. Nowe przepisy wszystko zmienią?