Reklama

Alternatywne źródła białka zredukują emisje o ponad 80 proc.

Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Helsinkach, alternatywne źródła białka, takie jak algi, grzyby, mięso roślinne czy komórkowe, mogą oszczędzić ogromne zasoby.

Publikacja: 29.04.2022 15:29

Alternatywne źródła białka zredukują emisje o ponad 80 proc.

Foto: Adobe Stock

Jak wynika z analizy opublikowanej na łamach czasopisma naukowego Nature Food, rozwój alternatywnych źródeł białka może w ogromnym stopniu wesprzeć walkę z kryzysem klimatycznym.

Naukowcy modelowali różne diety, aby zobaczyć, które przyniosą najlepsze efekty środowiskowe, zapewniając jednocześnie wysoką wartość odżywczą. Oszacowano, że oszczędność wody, gleby oraz emisji CO2 w diecie bogatej w alternatywne źródła białka w porównaniu z dietą zawierającą białka odzwierzęce, może sięgnąć ponad 80 proc. W przypadku diet europejskich, zamiana mięsa i nabiału na roślinne opcje obniżyłaby ich wpływ na środowisko o 75 proc., natomiast w przypadku np. Stanów Zjednoczonych, gdzie przeciętna dieta zawiera więcej mięsa, różnica byłaby jeszcze bardziej znacząca.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Emisje
Globalne zużycie węgla osiągnęło w 2024 roku rekordowy poziom. „Ponury obraz”
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Emisje
Zła wiadomość dla astmatyków: Inhalatory szkodzą środowisku. Nowe badanie
Emisje
Rekordowy wzrost CO2 w atmosferze. Trzy wskaźniki, które niepokoją ekspertów
Emisje
Polityka klimatyczna legła w gruzach. Świat 10 lat po Porozumieniach paryskich
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Emisje
Największy truciciel na świecie – i lider zielonej transformacji. Paradoks Chin
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama