Aktywiści i aktywistki z całego świata wzywają dziś rządy do postawienia systemów żywnościowych na czele walki z kryzysem klimatycznym. Kampania na rzecz „Traktatu Roślinnego” ma na celu wywarcie oddolnego nacisku na przywódców i decydentki, aby wynegocjowali globalne porozumienie w celu powstrzymania wpływu rolnictwa zwierzęcego na naszą planetę.

Akcje odbywają się przed prawie 100 ratuszami na całym świecie, w tym w Manchesterze, Bristolu, Amsterdamie, Lizbonie, Rzymie, Los Angeles, Mexico City, Toronto, Seulu, Bombaju i Ankarze, aby zachęcić decydentów, decydentki i władze do podpisania traktatu. Wykorzystując to oddolne wsparcie, kampania będzie dążyć do tego, aby 10 milionów osób, 10 000 organizacji, 10 000 przedsiębiorstw i 50 miast poparło traktat do 2023 r., przed globalnym podsumowaniem Porozumienia Paryskiego (GST). Traktat poparło już kilka znanych osobistości, w tym Moby, Leona Lewis i Sophie Aldred.

Międzynarodowy artysta Moby

„Ponieważ produkcja mięsa i nabiału jest główną przyczyną kryzysu klimatycznego, jasne jest, że nie możemy rozwiązać kryzysu klimatycznego bez przejścia na dietę roślinną. Zmiana jest konieczna i popieram Traktat Roślinny, dla zwierząt, planety i zdrowia ludzi.”

Traktat wzywa władze do wynegocjowania globalnego porozumienia wokół następujących trzech zasad:

  • PRZYWRÓCIĆ – Przywrócenie kluczowych ekosystemów i ponowne zalesianie Ziemi.

W ramach Porozumienia Paryskiego z 2015 r. kraje zawarły pakt, aby ograniczyć globalne ocieplenie do poziomu poniżej 2°C – a najlepiej 1,5°C – powyżej poziomu sprzed epoki przemysłowej. Chociaż ograniczenie wykorzystania paliw kopalnych jest ważnym sposobem na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, samo w sobie nie wystarczy, aby osiągnąć ten prawnie wiążący cel. Traktat Roślinny, Plant Based Treaty zwraca uwagę na skutki produkcji mięsa, nabiału i jaj, które powodują emisję dwutlenku węgla, metanu i podtlenku azotu, trzech głównych gazów cieplarnianych. Eksperci i ekspertki twierdzą, że redukcja metanu jest prawdopodobnie jedynym sposobem na uniknięcie wzrostu temperatury powyżej 1,5°C, a także największą szansą na spowolnienie ocieplenia w okresie od teraz do 2040 roku.

Jak wskazuje Anita Krajnc, Globalna Koordynatorka Kampanii Plant Based Treaty szóste porozumienie Międzyrządowego Panelu ds. Zmian Klimatu (IPCC) jasno stwierdza, że bardziej niż kiedykolwiek krytyczne jest zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych i identyfikuje diety oparte na roślinach jako kluczową metodę osiągnięcia tego celu.

– W sytuacji, gdy globalna temperatura wzrośnie o 3°C, jeśli nie podejmiemy pilnych działań, konieczne jest, abyśmy zwiększyły i zwiększyli świadomość tego, w jaki sposób nasze systemy żywnościowe – a w szczególności rolnictwo zwierzęce – przyczyniają się do kryzysu klimatycznego – uważa aktywistka.

– Mając zaledwie pięć lat na odwrócenie najgorszych skutków zmian klimatycznych, nie można już dłużej działać jak zwykle. Nadszedł czas, aby przestawić się na gospodarkę opartą na roślinach, aby odwrócić szkody, które wyrządziliśmy środowisku, oraz aby promować zdrowsze społeczeństwo – dodaje.