Producenci mięsa przechwytują metody koncernów tytoniowych

PR-owe sztuczki mają odwrócić uwagę od roli, jaką wywiera hodowla przemysłowa na postępujące zmiany klimatyczne.

Publikacja: 27.07.2021 11:54

Producenci mięsa przechwytują metody koncernów tytoniowych

Foto: Emerson Vieira

Według szeregu najnowszych badań i raportów, przemysłowa hodowla zwierząt przyczynia się do wylesiania, zanieczyszczania środowiska oraz ocieplania się klimatu. Tymczasem, jak wynika ze śledztwa przeprowadzonego przez organizację środowiskową DeSmog, przemysł mięsny na całym świecie naśladuje wieloletnią taktykę koncernów tytoniowych, aby umniejszyć swoją rolę w napędzaniu kryzysu klimatycznego.

Przez pięć miesięcy DeSmog analizowała szczegółowo działalność 10 największych firm, takich jak Tyson Foods i zauważyła szereg nieprawidłowości, takich jak fakt, że aż cztery z dziesięciu analizowanych firm zaniżyły swoje roczne emisje, co wynika z porównania ich z szacunkami organizacji pozarządowych, skupiających się na zagadnieniach związanych ze zrównoważonym rolnictwem.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zielone technologie
Rusza nowa odsłona programu Czyste Powietrze: Jak zmienią się zasady?
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Zielone technologie
Drogo i nieefektywnie: krytyczny raport na temat technologii wychwytywania CO2
Zielone technologie
Spadek sprzedaży pomp ciepła. Za mało wsparcia dla inwestycji
Zielone technologie
Sieć Badawcza Łukasiewicz i Grupa Azoty nawiązują współpracę. „Ogromny atut”
Zielone technologie
Zazielenianie branży chemicznej. Nowe produkty dla rozwiązania starych problemów