Aktualizacja: 22.05.2025 14:58 Publikacja: 13.12.2021 15:22
Foto: Adobe Stock
Badanie opublikowane na łamach Journal of Hazardous Materials udowadnia, że ilość spożywanego przez ludzi mikroplastiku, znajdującego się m.in. w wodzie, może prowadzić do uszkodzenia komórek.
W ramach badania dokonano analizy 17 wcześniejszych badań, dotyczących toksykologicznego wpływu mikroplastików na ludzkie linie komórkowe. Naukowcy porównali poziom mikrodrobin plastiku, przy których doszło do uszkodzenia komórek, z poziomami spożywanymi przez ludzi poprzez skażoną wodę pitną, owoce morza i sól kuchenną.
Nowe badania opublikowane na łamach „Journal of Climate Change and Health” wykazało, że niepewność dotycząca prz...
Według naukowców wielu zgonom spowodowanym upałami udało się zapobiec. Najnowsze badanie sugeruje, że potrzebne...
Nowe badanie wykazało skalę ofiar niebezpiecznych fal upałów, które nawiedziły Europę w ubiegłym roku. Najmocnie...
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega, że pogłębiający się kryzys klimatyczny wpływa na p...
Nowy artykuł potwierdza wpływ zmian klimatu na kilkanaście schorzeń neurologicznych, w tym chorobę Alzheimera, p...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas