Aktualizacja: 12.03.2025 23:55 Publikacja: 21.07.2023 11:35
Foto: AdobeStock
Zdaniem naukowców, bieżący rok może się okazać najgorętszym w historii. Według opublikowanego w ubiegłym roku raportu Europejskiego Banku Centralnego, ekstremalne temperatury mają spory wpływ na wzrost cen żywności. Na podstawie analizy sezonowych temperatur oraz wskaźników cen w 48 krajach autorzy raportu ustalili, że „zdecydowanie największy i najdłużej utrzymujący się wpływ” na ceny żywności odnotowano w ciągu najgorętszych lat, a efekty rekordowo wysokich temperatur utrzymywały się niemal rok i były szczególnie zauważalne w krajach rozwijających się.
Odbywająca się w Arabii Saudyjskiej 16. Konferencja Stron (COP16) Konwencji Narodów Zjednoczonych ws. Zwalczania Pustynnienia (UNCCD) zakończyła się bez zawarcia porozumienia w kluczowych kwestiach. Mimo że rozmowy trwały dłużej niż zakładano – bo niemal dwa tygodnie – to nie udało się osiągnąć konsensusu. Tymczasem susza, niedobory wody i związane z nimi kryzysy społeczne stanowią jedno z głównych wyzwań dzisiejszych czasów.
Gospodarzem 16. Konferencji Stron (COP16) Konwencji Narodów Zjednoczonych w sprawie Zwalczania Pustynnienia (UNCCD) jest w tym roku Arabia Saudyjska – największy eksporter ropy naftowej na świecie i kraj, który zagorzale walczył o osłabienie negocjacji w kwestii odejścia od paliw kopalnych w czasie szczytu klimatycznego COP29 w Azerbejdżanie.
Władze Sycylii, która mierzy się obecnie z dramatyczną suszą, w niektórych miejscach wprowadziły racjonowanie wody. W związku z sytuacją, w części miejscowości ma miejsce handel wodą z nielegalnych cystern.
Katalonia – hiszpański region, który od dłuższego czasu walczy z suszą – rozważa podjęcie kroków mających na celu poprawę krytycznej sytuacji. Wkrótce racjonowanie wody może dotyczyć już nie tylko mieszkańców regionu, ale i turystów.
Potencjał energetyki wiatrowej na Pomorzu Zachodnim to główny temat zbliżającego się Forum Ekologicznego, które odbędzie się pierwszego dnia wiosny (21.03.2025 r.) w Szczecinie.
Władze Teneryfy, w związku z utrzymującą się suszą i rekordowo ciepłą zimą, wprowadzają stan nadzwyczajny – informują hiszpańskie media. W ten sposób chcą zapewnić wyspie zapasy wody na suche miesiące letnie, gdy na Teneryfę przyjadą turyści.
Mające polskie korzenie spółka inżynieryjno-biotechnologiczna uFraction8 opracowała nowe metody produkcji mięsa komórkowego, czyli takiego, które nie było częścią żywego, kompletnego zwierzęcia. Ma to poprawić słabą opłacalność wytwarzania alternatywnej żywności.
Szalejąca inflacja oraz kryzysy z cenami masła, kawy czy jajek zniechęcają do zakupów. Ostatni rok przyniósł co prawda w ujęciu globalnym 7,5-proc. wzrost rynku dóbr konsumenckich, ale to efekt rosnących cen. W Polsce sytuacja jest nieco lepsza.
Rośnie zainteresowanie lokalnych producentów żywności europejskimi krajami na południe od Polski.
Tłusty Czwartek ma w Polsce zaprzysięgłych zwolenników, którzy będą objadać się tego dnia pączkami i zjedzą ich znacznie więcej niż statystyczne 2-3, jakie przypadają na osobę.
Sprzedaż francuskiej sieci w naszym kraju w 2024 roku była 3,3 proc. niższa niż rok wcześniej. Firma zapowiada przegląd aktywów, ale nie podaje szczegółów, z jakich rynków może się wycofać. O sprzedaży jej polskich sklepów mówi się od lat.
Francja wprowadza obowiązek informowania konsumentów w lokalach gastronomicznych o pochodzeniu mięsa podawanego w potrawach. To samo dotyczy sklepów. Przewiduje to dekret premiera Francois Bayrou.
Tylko 4 proc. Polaków zupełnie nie kupuje produktów mięsnych, choć jednocześnie już 39 proc. ogranicza takie zakupy - wynika z badania zleconego przez branżę mięsną.
Na „Bezpieczeństwo, Europo!” odpowiadam od razu: „Bezpieczna żywność to bezpieczna przyszłość!”. Sto dziesięć organizacji pozarządowych i dwudziestu siedmiu naukowców i naukowczyń podpisało apel Green Rev Institute do Komisji Europejskiej. To nie jest kolejny technokratyczny dokument – to wezwanie do działania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas