Aktualizacja: 17.02.2025 14:13 Publikacja: 21.07.2023 11:35
Foto: AdobeStock
Zdaniem naukowców, bieżący rok może się okazać najgorętszym w historii. Według opublikowanego w ubiegłym roku raportu Europejskiego Banku Centralnego, ekstremalne temperatury mają spory wpływ na wzrost cen żywności. Na podstawie analizy sezonowych temperatur oraz wskaźników cen w 48 krajach autorzy raportu ustalili, że „zdecydowanie największy i najdłużej utrzymujący się wpływ” na ceny żywności odnotowano w ciągu najgorętszych lat, a efekty rekordowo wysokich temperatur utrzymywały się niemal rok i były szczególnie zauważalne w krajach rozwijających się.
Odbywająca się w Arabii Saudyjskiej 16. Konferencja Stron (COP16) Konwencji Narodów Zjednoczonych ws. Zwalczania Pustynnienia (UNCCD) zakończyła się bez zawarcia porozumienia w kluczowych kwestiach. Mimo że rozmowy trwały dłużej niż zakładano – bo niemal dwa tygodnie – to nie udało się osiągnąć konsensusu. Tymczasem susza, niedobory wody i związane z nimi kryzysy społeczne stanowią jedno z głównych wyzwań dzisiejszych czasów.
Gospodarzem 16. Konferencji Stron (COP16) Konwencji Narodów Zjednoczonych w sprawie Zwalczania Pustynnienia (UNCCD) jest w tym roku Arabia Saudyjska – największy eksporter ropy naftowej na świecie i kraj, który zagorzale walczył o osłabienie negocjacji w kwestii odejścia od paliw kopalnych w czasie szczytu klimatycznego COP29 w Azerbejdżanie.
Władze Sycylii, która mierzy się obecnie z dramatyczną suszą, w niektórych miejscach wprowadziły racjonowanie wody. W związku z sytuacją, w części miejscowości ma miejsce handel wodą z nielegalnych cystern.
Katalonia – hiszpański region, który od dłuższego czasu walczy z suszą – rozważa podjęcie kroków mających na celu poprawę krytycznej sytuacji. Wkrótce racjonowanie wody może dotyczyć już nie tylko mieszkańców regionu, ale i turystów.
Władze Teneryfy, w związku z utrzymującą się suszą i rekordowo ciepłą zimą, wprowadzają stan nadzwyczajny – informują hiszpańskie media. W ten sposób chcą zapewnić wyspie zapasy wody na suche miesiące letnie, gdy na Teneryfę przyjadą turyści.
Na „Bezpieczeństwo, Europo!” odpowiadam od razu: „Bezpieczna żywność to bezpieczna przyszłość!”. Sto dziesięć organizacji pozarządowych i dwudziestu siedmiu naukowców i naukowczyń podpisało apel Green Rev Institute do Komisji Europejskiej. To nie jest kolejny technokratyczny dokument – to wezwanie do działania.
W obliczu wysokich cen ryżu spowodowanych problemami z zaopatrzeniem rząd w Tokio poinformował, że w marcu zacznie uwalniać 210 tysięcy ton metrycznych tego podstawowego produktu ze swoich rezerw awaryjnych, mając nadzieję na poprawę sytuacji na japońskim rynku.
Kraje Ameryki Południowej ze swoimi tanimi artykułami rolno-spożywczymi wejdą dokładnie w ten sam segment, w którym konkuruje Polska.
W ciągu roku ceny kawy na światowych rynkach wzrosły ponad 94 proc. Tymczasem najwięksi jej producenci, jak Brazylia czy Wietnam, widzą już nowe problemy z dostawami ziaren, co zapowiada jeszcze mocniejszy wzrost cen.
Owady trafią legalnie do pieczywa. Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie sproszkowanych larw mącznika młynarka jako składnika żywności, w tym pieczywa. Rynek żywności z owadów się rozwija, działa tu prężnie także spółka z Polski.
Promocje to wciąż główne narzędzie dla handlowców, by walczyć z konkurencją o klientów. Ich liczba rośnie. Ale np. markety budowlane czy drogerie zmniejszyły ich liczbę.
Od 2025 roku obowiązują nowe zasady sprzedaży bananów. Przepisy unijne określają, jak powinny być oznakowane owoce dostępne w sprzedaży. Konieczne jest wskazanie m.in. informacji o kraju pochodzenia.
Polacy przyzwyczaili się już do tego, że ceny w sklepach są coraz wyższe. I nic nie wskazuje na to, aby ta sytuacja miała się zmienić.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas