Aktualizacja: 21.11.2024 16:41 Publikacja: 07.05.2021 08:07
Foto: Mum of a Shepherd/ unsplash
Raport organizacji pozarządowej The Climate Healers, opublikowany w The Journal of Ecological Society, rzuca zupełnie nowe światło na rzeczywistą szkodliwość hodowli zwierzęcej dla klimatu. Samo ograniczanie wykorzystywania paliw kopalnych nie rozwiąże problemu katastrofy klimatycznej, o ile nie wdrożymy odpowiednich zmian w zakresie produkcji żywności.
Wcześniejsze dane na ten temat, opublikowane przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), okazują się mocno chybione. Według FAO, hodowla zwierząt generuje 14,5% emisji gazów cieplarnianych, tymczasem zdaniem The Climate Healers, jest to aż 87%.
Postępujące coraz szybciej zmiany klimatyczne doprowadziły do wytyczenia w Strategii na rzecz bioróżnorodności bardzo konkretnych celów w zakresie korzystania ze środowiska naturalnego - pisze lider Ruchu Polska 2050 na Mazowszu.
Strategia, będąca częścią Europejskiego Zielonego Ładu, ma umożliwić przejście na produkcję żywności bardziej przyjazną dla środowiska oraz zwierząt.
Rozdysponowanie 100 miliardów euro, przeznaczonych na przeciwdziałanie zmianom klimatycznym w ramach wspólnej polityki rolnej w latach 2014-2020, nie przyniosło spodziewanych rezultatów. Głównie za sprawą Polski, Irlandii i Węgier.
Podtlenek azotu to gaz cieplarniany, który szkodzi planecie bardziej niż dwutlenek węgla. Na razie jego rola jest jednak bagatelizowana w politykach klimatycznych.
Europejczycy są coraz bardziej przekonani, że mogą wpłynąć na ochronę klimatu poprzez zmianę codziennych nawyków
Ukraina zwiększy w 2025 r. areał pól pszenicy, co da 25 mln ton tego ziarna. Tymczasem w Rosji, która poniosła duże straty z powodu mrozów i suszy, zbiory pszenicy w tym roku zmalały do 83 mln ton. W 2025 r. Rosjanie zasieją więcej grochu, soczewicy i słonecznika.
W poniedziałek we Francji rozpoczną się protesty rolników, którzy obawiają się następstw wejścia w życie umowy handlowej pomiędzy Unią Europejską a Mercosur (Wspólny Rynek Południa).
Ma powstać elektroniczny system, w którym gromadzone będą informacje o polowaniach - zapowiada resort klimatu. Dostęp do niego będzie miał każdy, kto chce w bezpieczny sposób i nie narażając się na odpowiedzialność karną, odwiedzić las.
Ceny najważniejszych grup żywności poza mięsem wzrosły w październiku do poziomu najwyższego od 18 miesięcy — stwierdziła w comiesięcznej ocenie Organizacja NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w Rzymie. Wskaźnik tych cen wyniósł 127,4 pkt i był o 2 proc. większy od wrześniowego (124,9 pkt), o 5,5 proc. niż rok temu i najwyższy od kwietnia 2023. Był jednak mniejszy o 20,5 proc. od rekordowego z marca 2022 r., po agresji Rosji na Ukrainę.
Zdaniem Ukraińców ocena gotowości ukraińskiego rolnictwa do spełnienia wymagań unijnych wypadła zadowalająco. Zdaniem Brukseli nie do końca tak jest. Bo oceną jest „2” na możliwych do uzyskania „6” punktów.
Liczba osób zakażonych bakterią E. coli powiązana z restauracjami McDonald's wzrosła z 49 do 75, poinformowała Agencja ds. Żywności i Leków USA. Zawiniła prawdopodobnie cebula, ale badana jest też wołowina.
Co roku o Pałac Kultury i Nauki rozbija się co najmniej 500 słonek. Pomalowanie go na różowo będzie znacznie efektywniejszym sposobem ochrony ptaków niż zakazanie polowania - mówi prof. Henryk Okarma z UJ, przedstawiciel środowiska myśliwych w zespole ds. reformy łowiectwa.
Kierowane przez PSL Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zamierza przeznaczyć ponad pół miliarda złotych na walkę z afrykańskim pomorem świń (ASF), choć proponowany odstrzał dzików przez lata nie przyniósł oczekiwanych rezultatów.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas