Kuchenki gazowe szkodzą zdrowiu bardziej niż spaliny z samochodów? Nowe badanie

Autorzy badania przeprowadzonego przez naukowców z USA przekonują, że gotowanie na gazie może wiązać się z niebezpiecznymi dla zdrowia poziomami zanieczyszczeń. Eksperci podkreślają, że używając kuchenek gazowych możemy być narażeni na wdychanie większej ilości szkodliwych nanocząsteczek niż idąc chodnikiem wzdłuż ruchliwej ulicy.

Publikacja: 05.03.2024 14:40

Zdaniem naukowców gotowanie na kuchence gazowej może być pod pewnymi względami bardziej szkodliwe ni

Zdaniem naukowców gotowanie na kuchence gazowej może być pod pewnymi względami bardziej szkodliwe niż wdychanie spalin z samochodów, które napędzane są silnikami benzynowymi lub silnikami diesla.

Foto: AdobeStock

Zdaniem badaczy z amerykańskiego Uniwersytetu Purdue w stanie Indiana, gotowanie na kuchence gazowej może być pod pewnymi względami bardziej szkodliwe niż wdychanie spalin samochodowych. Dlaczego? Tego typu sprzęt kuchenny emituje bowiem większą liczbę nanocząsteczek. A te potencjalnie zwiększać mogą między innymi ryzyko poważnych chorób układu oddechowego. Na zanieczyszczenia emitowane przez kuchenki gazowe szczególnie narażone są dzieci. 

Kuchenki gazowe szkodliwe bardziej niż spaliny samochodowe

Badanie, które opublikowane zostało w czasopiśmie naukowym „PNAS Nexus” skupiało się na nanocząsteczkach unoszących się w powietrzu, których średnica wynosi 1–3 nanometrów. To wielkość, która bez problemu pozwala im głęboko penetrować układ oddechowy, a także przedostawać się do innych narządów w ciele człowieka. 

Naukowcy wykazali między innymi, że nanocząsteczki szczególnie negatywnie wpływać mogą na zdrowie dzieci. Eksperci zauważają, że podnoszą one między innymi ryzyko zachorowania na astmę oraz inne choroby układu oddechowego. 

Czytaj więcej

„Lodowiec zagłady” topnieje w błyskawicznym tempie. Naukowcy poznali przyczynę

Dzięki wykorzystaniu najnowocześniejszych narzędzi do kontroli jakości powietrza, badacze byli w stanie zmierzyć nanocząsteczki z dokładnością do jednego nanometra. Badania odbyły się w małym domu, nazywanym przez badaczy Laboratorium Purdue Zero Energy Design Guidance for Engineers (zEDGE). Choć miejsce to ma wszystkie cechy typowego domu, to jest ono dodatkowe wyposażone w czujniki umożliwiające dokładne monitorowanie wpływu codziennych czynności na jakość powietrza. 

Dzięki przeprowadzonym tam eksperymentom zespół naukowców zebrał obszerne dane na temat cząstek aerozolu nanoklastrowego w pomieszczeniach, podczas gotowania. Zebranie tak dużej ilości danych pozwoliło ekspertom porównać ustalenia ze znanymi dotychczas poziomami zanieczyszczenia powietrza na zewnątrz, które podlegają większej kontroli, a także są lepiej regulowane i bardziej zrozumiałe dla badaczy niż zanieczyszczenie powietrza w pomieszczeniach.

Czytaj więcej

Świat idzie na wojnę z metanem. Kuchenki gazowe znikną?

Z przeprowadzonych badań wynika, że kilogram spalonego paliwa w kuchence gazowej prowadzić może do emisji 10 biliardów cząstek nanoklastrów aerozolu – to liczba równa lub przekraczająca nawet liczbę cząstek pochodzącą ze spalin samochodowych. Naukowcy ostrzegają, że w niektórych przypadkach możliwe jest wdychanie od 10 do nawet 100 razy więcej aerozoli podczas gotowania na kuchence gazowej niż ma to miejsce w podczas spaceru przy ruchliwej ulicy.

Zdaniem badaczy kuchenki powodują emisję nanocząsteczek nawet w ciągu gotowania trwającego 20 minut. W drogach oddechowych osoby dorosłej osadzić się może od 10 miliardów do 1 biliona cząstek. U dzieci dawki te mogą być jeszcze bardziej skoncentrowane, co niezwykle niepokoi badaczy. „Im mniejszy człowiek, tym bardziej skoncentrowana dawka” – zaznaczają eksperci. 

Czy kuchenki gazowe są szkodliwe dla zdrowia?

„Nikt nie użyłby rury wydechowej silnika jako dopływu powietrza w kuchni” – stwierdziła Nusrat Jung, adiunkt na wydziale inżynierii lądowej i wodnej w Purdue, która wraz ze swoimi studentami zaprojektowała laboratorium domowe, w którym przeprowadzono badanie. 

Zdaniem autorów badania najlepszym pomysłem dla tych, którzy używają kuchenek gazowych, jest korzystanie z wyciągów kuchennych – istnieje bowiem prawdopodobieństwo, że przekierują on nanocząsteczki z dala od układu oddechowego. 

Naukowcy podkreślają, że aerozol nanoklastrowy, który powstaje podczas spalania gazu, może także łatwo mieszać się z większymi cząsteczkami dostającymi się do powietrza – między innymi z masła czy oleju lub czegokolwiek innego, co gotowane jest na kuchence gazowej. Eksperci ostrzegają, że wówczas „tworzyć się mogą nowe cząstki o własnych, unikalnych zachowaniach”. 

Klimat
Potrzeba nowego rynku opakowań
Materiał Promocyjny
Z kartą Simplicity można zyskać nawet 1100 zł, w tym do 500 zł już przed świętami
Klimat
Stres sprawia, że pszczoły stają się pesymistkami. Nowe ustalenia badaczy
Klimat
Wodór potrzebuje jasnej wizji rozwoju
Klimat
Odpady z perspektywy branży komunalnej
Materiał Promocyjny
Strategia T-Mobile Polska zakładająca budowę sieci o najlepszej jakości przynosi efekty
Klimat
Doinwestowane sieci to podstawa