Zmiany klimatu wywołane działalnością człowieka najsilniej uderzają w kraje należące do Globalnego Południa. Jak ustalili naukowcy z World Weather Attribution, wystąpienie w lutym 2024 roku ekstremalnych fal upałów w Afryce Zachodniej było wywołane przez zmiany klimatyczne. Co ważne – w sytuacji wzrostu średniej globalnej temperatury o 2 stopnie Celsjusza powyżej stanu sprzed epoki industrialnej, fale upałów będą występować w tej części świata co najmniej raz na dwa lata.
To przekłada się na ceny – Afryka Zachodnia odpowiada za ok. 80 procent światowej produkcji kakao, przy czym Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana wspólnie odpowiadają za połowę rocznej produkcji na świecie.
Czytaj więcej
Organizacja WWF przyjrzała się klimatycznym deklaracjom Unii Europejskiej i doszła do wniosku, że historyczna odpowiedzialność krajów unijnych za emisje wymaga zdecydowanie większych wysiłków.
Nowy raport międzynarodowej organizacji charytatywnej Christian Aid wykazuje, jak ekstremalne wydarzenia pogodowe, takie jak rosnące temperatury i nieregularne opady deszczu negatywnie wpłynęły na zbiory kakao w tych krajach, co doprowadziło do dużego wzrostu cen czekolady.
Szacuje się, że w ciągu ostatnich kilku lat lat ceny kakao wzrosły o 400 procent. Rekordową cenę 12605 USD za tonę ten surowiec uzyskał 18 grudnia 2024 i od tego czasu ceny pozostają wysokie.