Sport musi stać się niskoemisyjny. Wg ONZ ten klub to wzór

Od diety roślinnej po ekologiczny stadion i troskę o bioróżnorodność okolicy – drużyna Forest Green Rover pokazuje, że wdrażanie zielonych technologii w świecie piłki nożnej nie jest niewykonalne.

Publikacja: 15.06.2021 12:08

Sport musi stać się niskoemisyjny. Wg ONZ ten klub to wzór

Foto: Forest Green Rover

Organizacja Narodów Zjednoczonych wyróżniła drugoligowy angielski klub piłkarski Forest Green Rovers z siedzibą w Nailsworth za konsekwentne działania w ramach walki ze zmianami klimatycznymi. Ten pierwszy na świecie, neutralny pod względem emisji dwutlenku węgla klub piłkarski wdrożył szereg zrównoważonych rozwiązań, od zaprojektowania niskoemisyjnego stadionu po sprzedawanie na meczach jedynie żywności roślinnej.

Dale Vince, właściciel i prezes klubu deklaruje, że Forest Green Rovers ma ambicje wytyczania nowych, ambitnych i zrównoważonych standardów w świecie sportu. „Największymi źródłami emisji dwutlenku węgla w Wielkiej Brytanii są energia, transport i żywność, które stanowią łącznie około 80 procent osobistego śladu węglowego każdego człowieka” – mówi Vince w rozmowie z UN News.

Czytaj też: Euro 2020 w 11 krajach to klimatyczny skandal

Funkcjonowanie klubu zasilane jest całkowicie energią słoneczną, pochodzącą z zamontowanych na dachu paneli, a kibice mają możliwość ładowania samochodów elektrycznych, dzięki udostępnionym przez klub stacjom. Na boisku rośnie ekologiczna trawa, uprawiana bez wykorzystania pestycydów, nawadniana deszczówką. Wokół stadionu klub stara się poprawiać bioróżnorodność – modelowanie wykazało, że na okolicznych terenach wzrosła już o 20%.

Dale Vince twierdzi, że kiedy dowiedział się, że gracze dostają posiłki z czerwonym mięsem był przerażony, zdając sobie sprawę z wyjątkowo negatywnego wpływu produkcji mięsa na środowisko. Postanowił wdrożyć zmiany i wyjaśnił zawodnikom, że mięso pogarsza ich wydajność i jak się okazało, to również było przetarcie śladów – dzisiaj wielu sportowców otwarcie popiera dietę w pełni roślinną. Napastnik Manchester City, Sergio Agüero, w sezonie piłkarskim przechodzi na dietę pozbawioną produktów odzwierzęcych.

„Rozmawialiśmy z fanami piłki nożnej, którzy stereotypowo byliby uważani za bardzo trudną publiczność i nie byli zainteresowani kwestiami związanymi z klimatem czy zrównoważonym rozwojem. Postanowiliśmy go zatem wpleść w DNA klubu, postawić na równi z piłką nożną” – mówi Vince.

Kolejnym krokiem klubu jest wybudowanie najbardziej przyjaznego środowisku stadionu piłkarskiego o najniższym śladzie węglowym na świecie. Eco Park ma być wykonany w całości z drewna, oferować 5 tysięcy miejsc i stanowić kompleks składający się nie tylko ze stadionu, ale też parku w którym wyrośnie 500 drzew, z odrestaurowanym kanałem i 1,8 kilometrami żywopłotów.

Organizacja Narodów Zjednoczonych wyróżniła drugoligowy angielski klub piłkarski Forest Green Rovers z siedzibą w Nailsworth za konsekwentne działania w ramach walki ze zmianami klimatycznymi. Ten pierwszy na świecie, neutralny pod względem emisji dwutlenku węgla klub piłkarski wdrożył szereg zrównoważonych rozwiązań, od zaprojektowania niskoemisyjnego stadionu po sprzedawanie na meczach jedynie żywności roślinnej.

Dale Vince, właściciel i prezes klubu deklaruje, że Forest Green Rovers ma ambicje wytyczania nowych, ambitnych i zrównoważonych standardów w świecie sportu. „Największymi źródłami emisji dwutlenku węgla w Wielkiej Brytanii są energia, transport i żywność, które stanowią łącznie około 80 procent osobistego śladu węglowego każdego człowieka” – mówi Vince w rozmowie z UN News.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zielone technologie
Zazielenianie branży chemicznej. Nowe produkty dla rozwiązania starych problemów
Materiał Promocyjny
Mity i fakty - Czy to prawda, że elektryczne auta palą się częściej niż spalinowe?
Zielone technologie
Inwestowanie w przyszłość: innowacyjne technologie kluczem do osiągnięcia celów środowiskowych
Zielone technologie
Naprawa samolotu podczas lotu
Zielone technologie
Kolos na pustyni. Dubaj pokazał, jak może wyglądać przyszłość produkcji żywności
Zielone technologie
Spalarnie mają swoje miejsce na rynku