Dla Nestlé, wiodącego producenta żywności, wspieranie rozwoju rolnictwa regeneratywnego jest kluczowe. Firma dąży do tego, by pozyskiwać w ten sposób 20 proc. kluczowych surowców do 2025 roku i 50 proc. do 2030 roku.
Wdrażanie regeneratywnych praktyk rolniczych pozwala chronić zasoby naturalne, zwiększać bioróżnorodność gleby, a także ograniczyć emisje gazów cieplarnianych. Pozyskiwanie surowców odpowiada za niemal dwie trzecie całkowitej emisji gazów cieplarnianych w globalnym łańcuchu dostaw Nestlé. Biorąc to pod uwagę, promowanie stosowania regeneratywnych praktyk jest ważnym filarem mapy drogowej do osiągnięcia zerowej emisji netto do 2050 roku.
Globalny Instytut Nauk Rolniczych
W 2020 roku Nestlé zapowiedziało inwestycje o wartości 1,2 mld franków szwajcarskich, których celem jest globalne wsparcie rolnictwa regeneratywnego. Współpracując z siecią ponad 500 tys. rolników i 150 tys. dostawców na świecie, firma będzie wdrażać praktyki rolnictwa regeneratywnego, zapewniając partnerom wsparcie poprzez dzielenie się najnowszymi osiągnięciami nauki i technologii, zapewnienie pomocy technicznej, wsparcie inwestycyjne, szkolenia czy wypłacanie premii za produkty rolne pochodzące z rolnictwa regeneratywnego.
Przykładem tego typu działań może być Nescafé Plan 2030, w ramach którego oferowane są szkolenia, pomoc techniczna i finansowa dla pracowników plantacji kawy w krajach, takich jak Indonezja, Meksyk czy Wybrzeże Kości Słoniowej.
W celu promowania dobrych praktyk z tego zakresu w maju tego roku Nestlé otworzyło międzynarodowy Instytut Nauk Rolniczych, którego zadaniem jest wspieranie rozwoju zrównoważonych systemów żywnościowych. Nowy ośrodek skupia się na badaniach i rozwoju technologii związanych z rolnictwem regeneratywnym, identyfikowaniu innowacyjnych rozwiązań i współpracy z naukowcami na całym świecie.
W instytucie eksperci Nestlé badają i opracowują rozwiązania w kluczowych obszarach, takich jak nauka o roślinach, systemy rolnicze i hodowla bydła mlecznego. Globalny ośrodek korzysta z dotychczasowego doświadczenia firmy w dziedzinie nauk o roślinach w zakresie kawy i kakao, rozszerzając tę wiedzę na inne uprawy, w tym rośliny strączkowe i zboża.