Materiał partnera: Tetra Pak
Zapotrzebowanie na żywność w skali globalnej jest ogromne i dynamicznie rośnie wraz z rosnącą populacją światową oraz zmieniającymi się nawykami żywieniowymi. Ponadto coraz więcej ludzi żyje w miastach, co wpływa na sposób, w jaki żywność jest produkowana, dystrybuowana i przechowywana.
Opakowania odgrywają więc kluczową rolę w zapewnianiu bezpieczeństwa produktów spożywczych, umożliwiając ich transport nawet na duże odległości przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych i odżywczych, oraz zabezpieczaniu zawartości przed czynnikami zewnętrznymi i potencjalnymi uszkodzeniami mechanicznymi w łańcuchu dostaw.
Ma to bardzo duże znaczenie zwłaszcza dla łatwo psującej się żywności, której w samej Unii Europejskiej produkowanych jest 250 mln ton rocznie. Dla tego rodzaju produktów spożywczych dobrym rozwiązaniem okazało się wykorzystanie opakowań kartonowych oraz technologii aseptycznej, umożliwiającej zachowanie świeżości produktu bez konieczności jego chłodzenia, co jest dodatkową korzyścią dla środowiska. Wybór opakowania ma więc podwójne znaczenie: w kontekście zarówno ochrony żywności, jak i wpływu na planetę.
Cykl życia produktu a zamknięty obieg
Ze względu na skalę produkcji dostawcy opakowań powinni uwzględniać cały cykl życia produktu, począwszy od etapu projektowania, przez produkcję i użytkowanie, aż po recykling: wszystko to zgodnie z zasadami gospodarki o obiegu zamkniętym. Jej celem jest zminimalizowanie wpływu ludzkiej działalności na środowisko, a także zmniejszenie marnotrawstwa zasobów, dzięki ich zrównoważonemu wykorzystaniu poprzez nieustanne przetwarzanie, odzyskiwanie oraz ponowne wykorzystanie.